/Verhalen/
/Webshop/
/Dossier Voorland/
/Vlogs/
/Bio/
/Faq/
/Contact/
/Account/
/Winkelmandje/

JAAROVERZICHT 2023 (27-12-2023)

Sinds ik me voltijds heb toegelegd op het maken van boeken onderscheid ik grofweg twee soorten jaren: de jaren waarin ik in de luwte werk, achter de schermen aan een nieuw boek, en de jaren waarin ik naar buiten treed met nieuw werk. Toen ik vanochtend door mijn berichten van afgelopen jaar scrollde bedacht ik dat 2023 niet in een enkele categorie past. Dit jaar deed ik het allebei.

In 2021 kwam Het lied van de spreeuw uit en tot de dag van vandaag blijft het boek me mee op sleeptouw nemen de wereld in. Er kwamen nog meer vertalingen bij en ik kreeg foto's en filmpjes van het boek van over de hele wereld, in boekhandels in Parijs, Londen en Amerika, op scholen in Turkije. Het werd uitgeroepen tot een van de mooiste Duitse boeken, staat op de nominatielijst voor de YOTO Carnegies, een prestigieuze Engelse prijs en haalde internationaal succes met de IBBY-onderscheiding.

Ondertussen speelde zich in het schemerleven een tweede lijn af: het werk aan DIT GAAT NOOIT VOORBIJ. In april reisde ik naar de uitgeverij met een groot pak vol met de eerste linosneden. In het diepste geheim, een vastomlijnd plan was er nog niet, alleen een ongelofelijke behoefte om eindeloos veel kleurrijke platen te maken. De basis van mijn boeken begint bij het beeld, en vooral bij een nauwelijks in woorden te vatten drive: ik zie iets voor me en dat moet ik maken. De tekst vloeit daar uiteindelijk uit voort als een niet te missen vanzelfsprekendheid. Het is, zo bekeken, het allereenvoudigste wat er is, een boek maken. (Haha.)

Terwijl de prenten uit Het lied van de spreeuw tentoongesteld werden bij Gallery Untitled, bij De Amterdamse Boekhandel en Blütenburg Castle in München, en het boek werd besproken in The Guardian en The Times, zat ik stilletjes in mijn atelier. Ik sneed mijn linoplaten, drukte af, experimenteerde met kleuren en in het holst van het jaar, tijdens de warmste weken van de zomer, schreef ik de teksten. Vanaf september kwam ik weer langzaam bovendrijven, op de uitgeverij ging de lithograaf aan de slag, de teksten werden geredigeerd, stukje bij beetje puzzelden we alles in elkaar. 

En dan was er ook nog een privéleven. Het was ons eerste volle jaar in ons nieuwe huis, en ik heb er evenveel van genoten als om gevloekt. Het is een schitterend huis, een creatieve ruimte op zichzelf, maar ook een grande dame die zich niet zomaar aan ons overgeeft. De verwarming is nog steeds niet gefixt, alles tocht, er zit een vreemd soort schimmel op een van mijn ateliermuren, de keuken blijft ook na eindeloos poetsen wat ranzig en bij de zevende lekkage raakte ik tamelijk radeloos. Maar W en ik genoten van het leegtrekken en opnieuw inrichten van de tuin deze zomer, van alle kleine klusjes die het geheel meer van ons maakten en ik van mijn atelier dat zo ontzettend fijn mijn plek is waar alles mag en kan.

Met de dochters ging het goed. De oudste deed eindexamen en ging studeren. We richtten haar studentenkamer in en zwaaiden haar uit, het was een logische vervolgstap na de afgelopen jaren waarin ze haar zelfstandigheid telkens had uitgebreid. We zagen dat ze er klaar voor was en dat was een mooi gegeven. De jongste zit in de achtste klas (2e van de middelbare school) en banjert lekker rond in Nirvana-shirts, knipte haar haren kort en laat elke dag een stukje meer van zichzelf zien.

Een van de leukste dingen die ik dit jaar deed was het maken van de muurschildering bij De Groene Transformator, op het Weerstand-terrein in mijn eigen stad. Samen met vriendin Jule zette ik het beeld op, zonder plan, zonder eindeloos overleg, we deden gewoon wat er in ons opkwam en wat de ruimte ons aan ideeën gaf en zo werkten we naar elkaar toe. Ik heb genoten van de ochtenden daar, tussen de klussers, met mijn verre achternicht Janneke die overal tussendoor vlinderde, en een geweldig inspirerende plek creëerde met een bruisende vibe, waar ik me precies thuis voelde.

En nu, zo op de laatste dagen van het jaar, kijk ik terug en voelt het alsof ik een jaar lang mijn akkers heb bewerkt. Ik heb geploegd, gezaaid, ik heb de regen verwelkomd en de zon haar werk laten doen. Zojuist werd een enorme levering verpakkingsmateriaal bezorgd, brievenbusdozen voor DIT GAAT NOOIT VOORBIJ, het bestand is vorige week naar de drukker gestuurd, ik vertrek komende week met al mijn gedrukte lino's naar de galerie om de nieuwe expositie voor te bereiden. Alles staat klaar, in de juiste voren, en dan mag het in januari de wereld in. Ik heb gewerkt en mag nu het resultaat gaan zien. Ik kan niet wachten.

Ik wens jullie een gooje rutsch en een geweldig 2024. Met een mengeling van werk en verwachting, van luwte en buiten, en vooral: dat het meeste goed en fijn mag zijn.


Deze pagina delen:  


Schrijver, beeldend kunstenaar. Lino- en houtsnede, illustratie.

VOORLAND (Ambo|Anthos, 2016)
SLOT (Gloude, 2020)
HET LIED VAN DE SPREEUW (Ploegsma, 2021)
DIT GAAT NOOIT VOORBIJ (Ploegsma, 2024)

www.instagram.com/octaviewolters

www.twitter.com/octaview

www.facebook.com/octaviewolters


Published author and linocut printmaker from The Netherlands.

EXPOSITIES en etalages:

* 2024: vanaf 20 februari: ETALAGE BOEKHANDEL LIVIUS, TILBURG

* 2024: van 31/1-25/2: ETALAGE BOEKHANDEL VAN PIERE, EINDHOVEN

* 2024: vanaf 31 januari: ETALAGE PAAGMAN FRED, DEN HAAG

* 2024: vanaf februari: ETALAGE PAAGMAN DELFT

* 2024: vanaf 12 februari: ETALAGE DE AMSTERDAMSE BOEKHANDEL

* 2024: 2 februari-14 april: EXPOSITIE GALLERY UNTITLED, ROTTERDAM

* 2024: 13 april-11 mei: ETALAGE BOEKHANDEL WAGNER, SASSENHEIM

* 2024: 13 april-11 mei: ETALAGE BOEKHANDEL IJBURG, AMSTERDAM

*2024: vanaf 23 MAART: ETALAGE BOEKHANDEL TINY STORIES, KORTRIJK (B)

*2024: vanaf 23 MAART: ETALAGE BOEKHANDEL WALRY, GENT (B)

* 2024: 9 januari-28 april:VOGELVREUGD, VALKHOFMUSEUM NIJMEGEN

* 2024: 27 maart-1 april: KUNSTRAI AMSTERDAM

* 2024: 9-12 mei: ART ON PAPER AMSTERDAM

* 2024: 30 sept-11 nov: BOEKHANDEL DE DRUKKERIJ, MIDDELBURG

VERWACHT:

Boekhandel Boomker (Haren)

De Vries van Stockum (Haarlem)

 

//Vragen? Je kunt me mailen op octaviewolters@gmail.com//

DE WEBSHOP IS OPEN
MEER INFO VIA octaviewolters.nl/webshop

 

© Alle content, in woord, beeld en concept is van Octavie Wolters.
Algemene voorwaarden     Verzenden en levering