/Verhalen/
/Webshop/
/Dossier Voorland/
/Vlogs/
/Faq/
/Contact/
/Account/
/Winkelmandje/

Interview (27-03-2023)

Voor mijn expositie bij Gallery Untitled werd ik geinterviewd door Elfie Tromp. Een deel van het interview vind je hieronder:

Een vogelkolonie komt mid-vlucht tot stilstand. Met zijn tientallen hangen ze pontificaal in de expositieruimte van Gallery Untitled. De toeschouwer mag er zijn eigen spiraal omheen wandelen of er middenin gaan staan en even deel worden van het troostende, introspectieve vogeluniversum van Octavie Wolters.

Octavie maakt beeldend werk en schrijft. Haar prentenboek Het Lied van de Spreeuw (2021) werd een groot succes en beleefde meerdere vertalingen en herdrukken. Het succes zit ‘m misschien in de helderheid van haar beeld én taal die even helder als diepzinnig, even aards als mystiek is. Net als vogels zelfs.

Je linosneden worden bevolkt door natuurlandschappen en vooral vogels. Hoe zijn de vogels je muzes geworden?
In artistiek opzicht houd ik van vogels omdat ze zulke soepele lijnen hebben en er zoveel beweging in hen zit. Zelfs als ze stilzitten voel je hun beweeglijkheid in alles, het zit in hun hele fysiek. Dat past heel goed bij wat ik wil maken in linosnede, ik zoek in mijn werk altijd naar de vloeiende lijn. Verder vertederen vogels me altijd, hoe ze hun kopjes schuin kunnen houden als ik langsloop, hoe ze me aankijken. Dat wil ik graag overdragen, mijn gevoel van ontroering wil ik doorgeven aan mijn publiek.Is er een vogel die je lievelings mag heten?
Ik ben gek op alle roofvogels, grote indrukwekkende buizerds bijvoorbeeld, die stevige klauwen, die snavel, mijn hart maakt altijd een sprongetje als ik er een van heel dichtbij zie. Het is wel het basisgevoel van wat de natuur in zijn algemeenheid me geeft: een gevoel van kleinheid, van nederigheid. In de natuur is alles zoals het is, alles gaat volgens zijn eigen wetten, de natuur leert me dat ik mag zijn zoals ik ben. Dat ik mag maken wat ik wil maken. Dat het goed is. 

In Gallery Untitled komen je vogels van de pagina af en hangen ze met tientallen in de lucht als een geweldige, verstilde zwerm die op pauze zweeft als de toeschouwer binnen komt. Als een mobile voor volwassenen én kinderen. Wat hoop je dat jouw vogels aan hun toeschouwers geven?
Dat mensen zich verwonderen over de grootsheid van de natuur. Ik stond eens in het open veld tijdens de schemering en ik zag en hoorde kraanvogels laag overkomen. Heel stil ben ik blijven staan en tot mijn grote verbazing zette de troep de landing in. Het was een hele grote groep en ze cirkelden in spiraalvorm heel langzaam naar beneden tot ze allemaal geland waren. Ik stond er middenin. Dat was een magische ervaring, ik lichtte helemaal op vanbinnen. Dat ik dit had mogen aanschouwen! Dat bijzondere gevoel heb ik opgezocht toen ik deze zwerm maakte, ik wil dat mensen voelen hoe bijzonder de natuur is.

Je bent zowel schrijvend als beeldend aan het werk. Je schrijvende werk is beeldend en je beeldende werk ook verhalend. Wat is het belangrijkste verhaal dat je wil delen?
Ik denk dat de kern van alles wat ik maak wortelt in mijn eigen zoektocht naar mezelf, naar wie ik ben, naar wat mij mij maakt. Alles wat ik voel, alles wat mij drijft, het verbindt mij aan de rest van de mensheid, aan de rest van de wereld. Als ik iets voel dan ben ik nooit de enige, wat ik tegenkom in mijn afdalen naar mijn wezenlijke ik kan niet anders dan universeel zijn. Ik ben tegelijkertijd het unieke individu en de meest doorsnee mens die er bestaat. Ik ben de enige en de alzijdige ik ineen. Het belangrijkste wat ik wil vertellen is dat het goed is, dat we goed zijn zoals we zijn.

HET HELE INTERVIEW LEES JE HIER.

 


Hoe het was (27-03-2023)

Wat een dag was het gisteren, ik ben er nog steeds van onder de indruk. Er waren zoveel mensen naar de galerie gekomen, bekenden en onbekenden, oude vrienden en via sociale media. Er waren zoveel mooie gesprekken, zoveel ontroerende momenten, zoveel geluk. Wat ben ik dankbaar dat ik zoveel lieve en bijzondere mensen om me heen heb die er voor me zijn, dit soort bijzondere momenten met me willen delen. Zoals ik in mijn totale chaospraatje al zei ben ik zo blij dat Lenny op mijn pad is gekomen, onze samenwerking is vanaf de eerste minuut dat we elkaar zagen zacht, inspirerend en natuurlijk. Het was een prachtige dag en ik heb van elke minuut genoten.
Dank voor iedereen die er was.


UITNODIGING BORREL GALLERY UNTITLED 25 MAART (22-03-2023)

Sommige van jullie lezen en leven hier of elders al jaren met me mee. Dat wil ik graag vieren. Graag nodig ik je van harte uit om op 25 maart mee te borrelen en te proosten op mijn expositie bij Gallery Untitled in Rotterdam.

Ik ben de hele dag aanwezig, van 11.00 uur tot 17.00 uur, om uitleg te geven bij mijn werk en eventueel boeken te signeren.

Om 14.30 uur is er een gezamelijk toostmoment met een praatje van Lenny en mij. Als je mee wil borrelen is het handig als je even een mailtje stuurt naar info@galleryuntitled, dan weten we hoeveel bubbels we in moeten slaan.

De hele dag is de galerie vrij toegankelijk voor iedereen die wil.

Hopelijk tot ziens op 25 maart!

www.galleryuntitled.nl
Koningsveldestraat 14, Rotterdam

Foto: S. Rietstap


Spreeuw van keramiek (02-03-2023)

Deze spreeuw van keramiek maakte ik samen met Maarten, een vakbekwaam keramist. Maarten maakte de vorm, ik drukte de spreeuw met mijn linoplaat erop. Het is een ontzettend mooi object geworden, de afdruk is voelbaar in het glazuur, de binnenkant is deels hol en hij is mooi zwaar. De spreeuw is 39 cm hoog en 29 cm breed. Ik heb hem gemaakt om aan de muur te hangen, boven in de vleugel zit een ophangsysteem. Ik koos voor een dikte van ongeveer vijf centimeter om het keramiek mooi de ruimte in te laten komen en zo het materiaal tot zijn recht te laten komen. 

De spreeuw kost 490,- euro en ik maak hem op aanvraag. Dat betekent dat je tot 9 april kan intekenen voor aankoop. Na 9 april ga ik samen met Maarten een serie maken voor alle kopers. Na het afronden van deze serie zal hij niet meer te koop zijn. Je krijgt bij deze spreeuw een certificaat van echtheid in de vorm van een handgedrukt boekje over de achtergronden van mijn werk, persoonlijke leven en proces.

Intekenen kan via octaviewolters@gmail.com of via info@galleryunitled.nl. Wil je de spreeuw eerst in het echt zien dan kan dat tot 9 april bij Gallery Untitled, Koningsveldestraat 14 in Rotterdam.


Expositie Rotterdam (16-01-2023)

De expositie bij Gallery Untitled in Rotterdam begint op 24 februari. Ik zal mijn originele linosneden van Het lied van de spreeuw tentoonstellen en nog andere vogelprenten, en daarnaast een groot nieuw werk dat ik nog even geheim houd maar dat heel bijzonder wordt. Naast mijn werk is er in de galerie veel andere kunst te bekijken, het is een fantastische, inspirerende plek (met een fijn restaurantje, leuke mensen) in een geweldig gebouw. Ik zal op een aantal dagen zelf aanwezig zijn in de galerie om mensen te ontvangen en eventueel rond te leiden en te signeren, de data geef ik hier door zodra ze bekend zijn.

Gallery Untitled, Koningsveldestraat 14, Rotterdam. Geopend op vrijdag, zaterdag, zondag. De website van Gallery Untitled vind je hier.


Pagina 9 van 61


Schrijver, beeldend kunstenaar. Lino- en houtsnede, illustratie.

VOORLAND (Ambo|Anthos, 2016)
SLOT (Gloude, 2020)
HET LIED VAN DE SPREEUW (Ploegsma, 2021)

Published author and linocut printmaker from The Netherlands.

EXPOSITIES:

* 2024: Vanaf 2 FEBRUARI, EXPOSITIE GALLERY UNTITLED, ROTTERDAM

* 2023: 2-5 NOVEMBER, EXPOSITIE AAF, AMSTERDAM

* 2023: 24 FEBRUARI-Einde onbekend: EXPOSITIE GALLERY UNTITLED, ROTTERDAM

* 2023: 23 MAART-3 SEPTEMBER: GALLERY AT BLUTENBURG CASTLE, MÜNCHEN, EXPOSITIE BLACK WHITE GREY

* 2023: 22 APRIL-20 MEI: EXPOSITIE DE AMSTERDAMSE BOEKHANDEL, AMSTERDAM

* 2023: LITERATUURMUSEUM, DEN HAAG (Doorlopende expositie)

//Vragen? Je kunt me mailen op octaviewolters@gmail.com//

DE WEBSHOP IS OPEN
MEER INFO VIA octaviewolters.nl/webshop

www.twitter.com/octaview
www.facebook.com/octaviewolters

© Alle content, in woord, beeld en concept is van Octavie Wolters.
Algemene voorwaarden     Verzenden en levering